ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר ישראל כץ הציגו השבוע תכנית כלכלית נוספת הכוללת חלוקת מענקים בהיקף של מיליארדי שקלים לאזרחים ולבעלי עסקים. המענקים נועדו לסייע למשפחות ולעסקים לעבור את הסגר השלישי המשלים כמעט שנה של מגבלות חריפות על הפעילות במשק, אך למרות נחיצות הסיוע נתקלה התכנית בהתנגדות לא רק במישור הפוליטי אלא גם במישור הכלכלי, מצד בנק ישראל.
בשורות הבאות אנחנו מבקשים להתמקד בשורה אחת בביקורת שפרסם בנק ישראל, בה נאמר כי ככל שהמשק מתקרב לשלב היציאה מהסגר, עדיף למקד את תמיכת הממשלה במהלכים מאיצי צמיחה שתרומתם להתאוששות המשק תהיה הגדולה ביותר. בלי להביע עמדה בדיון הספציפי על תכנית המענקים, מדובר בדגש חשוב שרלוונטי גם לכלכלת המשפחה.
כפי שמשתתפי סדנאות תבונה לומדים להכיר במהלך המפגשים, ישנה חשיבות רבה לחלוקה בין סעיפי הוצאה המופנים לצריכה לסעיפים המופנים לצמיחה. צריכה היא סעיף ההוצאה המרכזי בסדר היום הכלכלי של כל משפחה, אך חשוב לא לשכוח גם את חשיבות ההשקעה בצמיחה. כשם שעסק הדורך במקום בסופו של דבר נסוג, כך גם משק בית שחי ׳מהיד לפה׳ ואינו מקצה נתח מההכנסות לסעיפי צמיחה עלול להתמודד בהמשך עם קשיים כשההוצאות יעלו וההכנסות ידשדשו במקום.
השקעה בצמיחה יכולה להיות תשלום על קורס חשוב שישפר את הכישורים המקצועיים, רכישת ציוד מקצועי, וגם השקעה בנכס שערכו יעלה בהמשך. השקעות כאלה אמנם אינן מניבות סיפוק מיידי כמו צריכת מוצרים מהיום להיום, והיצרנים והמשווקים יודעים זאת היטב ומנצלים את הטבע האנושי כדי למכור יותר בעזרת מבצעים, פריסת תשלומים וכדומה. התפקיד שלנו הוא לא לאבד את הראש, ולשמור על חלוקת המשאבים הנכונה בין צריכה לצמיחה כדי שנוכל בעז״ה בהמשך הדרך לשמור על היציבות הכלכלית.